Markinton zelfbouw-audio page

Thorens TD160 MKII modificatie

update:27-02-2005


Op het internet http://www.theanalogdept.com/thorens_dept_.htm , http://www.platenspeler.com/draaitafel/projects/nl_td166mk1_1.html wordt veel geschreven over het modificeren van Thorens draaitafels. Daar dit vaak relatief kleine ingrepen zijn, heb ik me hier ook eens aan gewaagd.

Manual van de SME Series III arm.

Manual van de Thorens TD160.

 

De ongemodificeerde binnenkant van de Thorens TD160 MKII.

 

 

 

 

Modificatie 1: Lagerolie vervangen.

Daar de meeste 2e hands Thorens draaitafels al relatief oud zijn, is het van belang de lagerolie te vervangen. Ik heb via Ebay olie besteld. Een blik op het lager van het plateau, links is de borgschroef te zien, deze dient verwijderd te worden om het plateau te verwijderen.

Lager en spindel reinigen en spaarzaam nieuwe olie aanbrengen, een paar druppels is genoeg.


Modificatie 2: SME interlink vervangen.

Er zit een SME Series IIIS arm op mijn Thorens, de bijgeleverde SME interlink is niet veel soeps. Ik heb hem vervangen door een betere interlink met WBT pluggen. Er gaan tenslotte zeer kleine signalen door deze kabel.

27-02-2005: Ik heb vorige week de goedkope interlink kabel van de electronica winkel vervangen door een Van den Hul D-502 Hybrid kabel die speciaal voor de verbinding van draaitafel naar voorversterker is gemaakt. Dat is goed te horen en valt qua prijs wel mee (25 € meter).

Modificatie 3: Interne demping.

Ik heb het subplateau, het plateau en de zijwanden voorzien van anti-tril plaat uit de auto-industrie (loodbitumen).

 

 

Modificatie 4: Bodemplaat/voetjes vervangen.

Ik heb de originele bodemplaat vervangen door een MDF plaat van 9mm. Deze bodemplaat heb ik aan de binnenzijde voorzien van een laag anti-tril plaat en ik heb grote rubberen voetjes aangebracht.

Resultaat:

Een strakker geluid, met name in de bassen.

27-02-2005: Ik heb enige tijd geleden mijn Ortofon MC Nr2 MC element met Lundahl step-up trafo vervangen door een Ortofon Vinyl Master Silver MD element.

Daar dit een hoog-compliant (30) MD element is, combineert dat uitstekend met mijn ultra lichte SME Series IIIS arm van maar 4,5gram. Ik heb tgv de optimale aftasting wel meer last van krasjes en stofjes, maar er komt wel veel meer muziek uit groeven. De optimale afstemming van de arm/element combinatie is zeer belangrijk. Lichte armen hebben een hoog compliant element nodig, zoals het bovenstaand element of een Shure V15 element. Dit zijn vaak MD-elementen. Middel-zware en zware armen zijn meer gebaat bij een laag compliant element, dit zijn vaak MD elemenen zoals de Ortofon MC Nr.2 die een compliantie van  14,5 heeft.